Fogászati Röntgen

Rendelőinkben digitális röntgenkészülékeket (intarorális és panoráma) alkalmazunk a különböző fogászati diagnosztikus eljárások során.

A digitális radiográfia a röntgensugaras képalkotás egy olyan típusa, amely digitális röntgenérzékelőket, szenzorokat használ a hagyományos röntgenfilmek helyett. Az így kapott képek minőségét a szenzorokkal összeköttetésben lévő szoftverek javítják. A szenzort vagy a szájba helyezzük el (kisfelvétel 1-3 fogról) vagy szájon kívül helyezkedik (panoráma felvétel az összes fogról, állcsontról, állkapocs ízületről, arcüregről).

A szájon belül elhelyezett szenzorok esetében készülő kisfelvételek vagy intraorális röntgenfelvételek a leggyakrabban készített fogászati röntgenfelvételek, mivel a kapott kép igen részletgazdag A fogszuvasodás kimutatására, a fejlődő fogak kontrolljára, valamint a fogak, fogpótlások és a csontok állapotának ellenőrzésére használható.

A szájon kívül elhelyezett szenzort alkalmazó panoráma röntgenkészülékek nem olyan részletgazdag felvételt készítenek, mint az intraorális röntgenek. De alkalmazhatóak egyes fogak, fogcsoportok diagnosztizálására, az állkapocs ízület betegségeinek kimutatására, a csontszövet minőségi és mennyiségi elemzésére. Sőt az arc- és orrmelléküregek vizsgálatára is alkalmas

A digitális fogászati röntgen előnyei:

A digitális fogászati röntgenfelvételek előnyei a hagyományos fogászati röntgensugarakhoz képest a következők:
– A digitális röntgenfelvételek a fogak közötti vagy a meglévő fogpótlások /tömések alatti rejtett szuvas területeket, csontszövet gyulladásokat, fogínybetegségeket, tályogokat vagy cisztákat, fejlődési rendellenességeket és daganatokat tárnak fel, amelyek csak klinikai, vizuális fogászati rutinvizsgálattal nem mutathatók ki.

– A digitális röntgenfelvételek a számítógép monitorján azonnal megtekinthetők, a kontraszt és a részletgazdagség fokozása érdekében manipulálhatók, és minőségromlás nélkül továbbíthatók.

– A digitális technológia nagyobb adattárolási kapacitást tesz lehetővé kisméretű, helytakarékos tárhelyeken.

– A digitális fogászati röntgenfelvételek készítése során nem keletkezik veszélyes hulladékok, ezáltal „zöldebb” és környezetbarát alternatíva, mint a hagyományos „filmes” eljárás.

– A digitális szenzorok, érzékelők érzékenyebbek a röntgensugárzásra, és 50-80 százalékkal kevesebb sugárzást igényelnek, mint a filmet használó készülékek. A digitális technológia az ALARA (As Low As Reasonably Achievable) elvét követi, amely garantálja a sugárbiztonságot minden páciensünk számára.

– Alkalmazásuk során digitálisan tudunk mérni, tervezni a felvételeken legyen szó gyökérkezelésről vagy implantátum beültetésről.

Foglaljon időpontot: +36 30 812 4426