Fogbetétek – inlay, onlay

Előfordulhat, hogy a szuvas területek és meggyengült fogdarabok eltávolítása után, olyan nagy koronális fogszövethiányt tapasztalunk, hogy a fogat normál töméssel esztétikusan, pontosan már nem tudjuk megmenteni. Ilyenkor az úgynevezett betétek (inlay-k vagy onlay-k) használata javasolt. Ezek olyan tömések, amelyeket üregalakítás és lenyomatvétel után, a fogtechnikus készít el, majd a fogorvos cementek segítségével rögzít az előkészített fogfelszínekhez.

Mi a betét, inlay, onlay?

Az inlay-t és onlay-t olyan fogakban használják, amelyek szuvasodás vagy trauma következtében nagyobb mértékben destruálódtak. Megfelelően helyettesítik a régebbi nagyobb kiterjedésű töméseket, és további előnyük, hogy konzervatívabb, kevésbé invazív kezelést jelentenek, mint a koronák.

Az onlay-k nagyon hasonlítanak az inlay-ekhez, azzal az eltéréssel, hogy az onlay-t akkor használjuk, ha a fognak egy vagy több csúcskét is helyre kell állítani. Különösen ajánlott a készítésük gyökérkezelt fogak esetében, mivel hatásosan védik a fogat a gyökérkezelt fogakra jellemző töréstől, repedéstől.

Miből készülhetnek a betétek?

A betétek készülhetnek kompozit anyagból, aranyból vagy kerámiából. A kerámia közkedvelt választás, mert a fog természetes színéhez jól illeszthető, és áttetsző. A kerámia akkor is megfelelő választás, ha a fog destuálódott része túl nagy a kompozit (fehér, fogszínű) töméshez. A megmaradt fogszövethez rögzítve a kerámia erősebb, mint a kompozit tömőanyag. A kerámia inlay-k és onlay-k rendkívül tartósak és sokkal tovább tartanak, mint a hagyományos fogtömések, viszont sajnos drágábbak is.

Hogyan történik a kezelés?

A betétek (inlay, onlay) készítéséhez legalább két időpont szükséges. Az első látogatás alkalmával lenyomatokat veszünk, amelyekből a fogtechnikai laboratóriumban minták készülnek. Ezen mintákra készíti mikroszkóp alatt/szoftverek segítségével megtervezett betéteket a fogtechnikus. Mintavételt követően, ideiglenes töméssel, betéttel látjuk el az előkészített fogat a következő fogászati kezelésig. A második találkozó alkalmával az elkészült inlay-t vagy onlay-t bepróbáljuk, majd cementtel rögzítjük a helyére.

Hogyan kell ápolni, tisztán tartani a betétet?

Pácienseink számára minden esetben hasznos tanácsokat adunk a betétek ápolásával, gondozásával kapcsolatban. A természetes fogakhoz hasonlóan a megfelelő szájhigiénia, a helyes étkezési szokások és a rendszeres fogorvosi szűrővizsgálatok segítenek megőrizni a fogak, fogpótlások élettartamát.

Foglaljon időpontot: +36 30 812 4426