Fogpótlás

Egy vagy több fog elvesztése az esztétikai hátrányokon túl, funkcionális problémáikhoz is vezethet akár a frontfogak, akár a rágófogak területén. A hiányzó fogak pótlását hagyományos, klasszikus úton hidak készítésével oldhatjuk meg, melyeket speciális fogászati cement segítségével rögzítünk a természetes fogakhoz, gyökerekhez. A foghiányok pótlásának ez a módja nemcsak helyreállíthatja a rágófunkciót, de esztétikailag is tökéletes megoldást nyújt. Az eljárás relatíve gyors, egy híd elkészítése magánrendelőnkben akár 1-2 hét alatt is elkészülhet.

Fogeltávolítást követően mikor érdemes elkezdeni a híd készítését?

Fogászati betegség (fogszuvasodás, fogágybetegség) vagy sérülés következtében elveszített fog helyét érdemes az íny/nyálkahártya résmenetes gyógyulását követően minél hamarabb pótolni. Ennek oka nemcsak a mihamarabbi esztétikai helyreállítás, hanem az, hogy a kihúzott fog helyére a szomszédos fogak elkezdenek vándorolni, amely a fogak dőléséhez, „kiemelkedéséhez” vezethet. Nagyobb kiterjedésű foghiány esetén, a fogakat tartó csontos fogmeder is lassan lebomlik, amely következtében a lágyrészek, pofa, az ajkak elveszítik támaszukat és a beesett arc miatt a páciens idősebb ember benyomását kelti.

Mihez rögzíthető a híd?

A híd a szomszédos fogakhoz vagy fogászati implantátumokhoz kapcsolódik, természetes megjelenésű pótlást biztosítva a hiányzó fogaknak. A híd könnyen tisztítható és ápolható, akárcsak a természetes fogak.

Milyen anyagból készülhet a híd?

A hídnak két része van: a váz és a leplezés. A váz készülhet fémből, illetve fehér, esztétikus kerámiából. A vázat leplező anyag minden esetben a porcelán. Kisebb kiterjedésű hidak esetében lehetőség van arra is, hogy a váz és a leplezés egy anyagból egy speciális kerámiából készüljön.
A fémmentes fogpótlások adják a legesztétikusabb, legtermészethűbb megoldásokat. A fémvázas megoldásokat elsősorban hátsó, rágófogak pótlásásra javasoljuk.

Hogyan történik a kezelés?

Az első konzultáció alkalmával fogorvosaink alapos megvizsgálják fogaikat, a szájüreg képleteit és digitális fogászati röntgenfelvételt követően adnak árajánlatot a kezelésről és annak várható időtartalmáról.

Fogászati kezelések száma:

A híd készítése általában több kezelési időpontot igényel, de relatíve gyorsnak mondható folyamat, hiszen akár egy-két héten belül elkészül. A híd színe a természetes fogakhoz igazodik. A kezelések között az előkészített, kezelt fogakat műanyag alapú ideiglenes híddal, koronával látjuk el, mely nemcsak az esztétikumot, biztosítja, de a végleges fogpótlás elkészültéig helyreállítja a rágófunkciót is.
A hídnak hosszantartó eredményt kell biztosítani, de ehhez az eredményhez elengedhetetlen a jó szájhigiénia.

Hogyan kell ápolni, tisztán tartani a hidat, mennyire tartós megoldás?

Mivel a hidak és koronák rögzített, nem kivehető fogpótlások, ezeket majdnem ugyanúgy kell tisztítani, mint a természetes fogait. Ez azt jelenti, hogy rendszeres fogmosás mellett fogselymet kell használni, valamint félévente meg kell látogatnia a fogorvosát szűrővizsgálat céljából.
A híd ápolása kicsit nehezebb, mint a természetes fogaké, mert speciális fogselyem- és fogmosási technikákat kell alkalmazni a híd tisztán tartása érdekében. Ne feledje, hogy a koronák alatti természetes fogak érzékenyek a szuvasodásra, ezért különösen fontos ügyelni a szájhigiéniára, fogápolásra. A híd átlagosan körülbelül 10 évig tart megfelelő gondozás mellett.

Foglaljon időpontot: +36 30 812 4426