Parodontológia

Nem evidens, hogy az életkor előrehaladtával el kell veszítenünk a fogainkat. Ha ápoljuk a fogainkat, jó a szájhigiéniánk és rendszeresen fogorvosunkkal professzionális fogtisztítást/fogkőeltávolítást és szűrővizsgálatot végeztetünk, nagy eséllyel megőrizhetjük természetes fogainkat egy életen át. Ez nem csak a fogak ápolását jelenti, hanem az őket körülvevő lágyszöveti struktúrák: az íny és a fogat tartó csontok gondozását is. Az ínybetegség, amely egy bakteriális fertőzés, veszélyeztetheti ezeket a tartószöveteket. A rendszeres szűrővizsgálatok alatt a fogágybetegség korai jelei már felismerhetők és parodontális kezeléssel kontrollálhatók.

Mi a parodontális terápia?

A parodontális terápia különféle lehet, de a cél mindig az érintett szövetek egészségének helyreállítása. A fogínyből (parodontium) a betegség átterjedhet a fogat tartó csontszövetre, ami súlyosabb esetekben akár fogvesztést is okozhat. Nagyon hatékony terápiák léteznek a fogágybetegségek megelőzésére és kezelésére úgy, mint a nyitott és zárt tasakkürett, amely eltávolítja a lepedéket és a fogkövet az íny alól, az elvesztett íny és csontszövet sebészeti helyreállításáig.

Parodontális terápiás eljárások:

A parodontális terápia sebészi és nem sebészi eljárásokat foglal magába.

Zárt és nyitott tasakkürett: Ahol az ínyszövet levált a fog felszínéről, egy tisztíthatatlan üreg tud kialakulni, melyben a káros baktériumok elszaporodhatnak. Ezek a baktériumok gyulladást okoznak a fogkörüli szövetekben, ami vérzést és fájdalmat okoz. Kezelés nélkül ínybetegségek, a csontlebontódás és esetleg szisztémás komplikációk is lehetnek a következményei. Kürettek során eltávolítjuk lepedéket és a fogkövet az ínyszövetek alól a tasakból, kézi műszerek és/vagy ultrahangos műszerek segítségével.

Lebenyes tasakműtétek: Néha szükség van az elveszett ínyszövetek pótlására, hogy a foggyökerek megfelelően védettek legyenek. Ez úgy érhető el, hogy a száj egyik területéről egészséges fogínyszövetet veszünk, és átültetjük a fedetlen gyökérfelszínek területére.

Parodontális ínyplasztikai sebészet. A műtét leírás során használt „plasztika” szó minden olyan kezelést magában foglal, melynek célja a fogakat, implantátumokat körülvevő íny-, lágyszövetek esztétikusabb, egészségesebb megjelenése.  

Koronahosszabbító műtét: Ez egy sebészeti beavatkozás, amelynek során a fogíny- és csontszövettel borított fogszövetet (fognyak és -gyökér) fel kell tárni és szabaddá tenni akár esztétikai okok miatt is, akár a koronai fogpótlás jobb rögzítettsége érdekében.

Hogyan őrizzem meg a fogágy egészségét?

A lepedék (a fogszuvasodás mellett) a fogágybetegség fő oka, ezért elengedhetetlen, hogy minden nap hatékony fogmosással, szájápolással legyen eltávolítva. Továbbá fontos a félévenkénti fogászati szűrővizsgálat és professzionális fogtisztítás/fogkőeltávolítás.

Foglaljon időpontot: +36 30 812 4426